Blogroll

Search

Debate 4: δημόσια διοίκηση – διακυβέρνηση.

September 8th, 2007 by

 Παπα και Τσύριζα

Κύριε Πρόεδρε, σε μια προηγούμενη απάντηση είπατε ότι θέλετε να εκφράσετε την οργή. Θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο υπάρχουν όρια σε αυτή την οργή. Πέρσι έζησε η Αθήνα πολλά επεισόδια, αποκορύφωμα εκείνη η σκηνή στον Άγνωστο Στρατιώτη που σφράγισε για κάποιους το χειμώνα.

Δεν πιστεύω ότι έχετε καμία σχέση ως κόμμα με όλα αυτά, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Τα καταδικάζετε; Θα κάνετε κάτι για να προλάβουμε την επανάληψη των επεισοδίων φέτος το χειμώνα; Υπάρχουν κάποια όρια στην οργή; Εκεί που αρχίζει αν θέλετε η δημόσια τάξη, η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και της χώρας;”

Τα καταδικάζεται; σιγά μην απαντήσω, άσε με να πω τα άσχετα μου. (Δικό μου άσχετο τώρα: Την ίδια στιγμή στην ΕΤ1 έχει ελληνική ταινία με ψιλοτσοντούλα, όλος ο κώλος της άλλης απέξω να κάθετε πάνω στον άλλον στο κρεβάτι, απο πάνω του και να κουνιέται, η σημιολογία δικιά σου)
Εδώ είναι το μεγάλο λάθος κ. Παπαχελά. Εμείς είναι γνωστό ότι βγαίνουμε με το μέτωπο καθαρό και λέμε τις θέσεις μας, τις λέμε έντονα, δεν καλύπτουμε και δεν στηρίζουμε γεγονότα και κινήσεις βίας. Το μεγάλο λάθος όμως που δεν πρέπει να ξαναγίνει είναι ότι ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος απ’ όλα τα κόμματα επέλεξε το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να σηκώσει το ανάστημά του, επέλεξε τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για να πει ότι είναι εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου και ότι είναι έκνομος.

Αντί να ασχολείται με αυτά, θα έπρεπε να ασχολούνταν με τα πυροσβεστικά, με τα καναντέρ, με τα ελικόπτερα, με την κάλυψη των 4.000 κενών που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τους συμβασιούχους πυροσβέστες, τους δασοπυροσβέστες όπως λέμε που τους πετάμε στο ταμείο της ανεργίας.

Αντί να ασχολείται με κάμερες που θα παρακολουθούν τους φοιτητές ή κάποιες κινητοποιήσεις εργαζομένων που γίνονται, θα έπρεπε να ασχολείται με τη στήριξη της πολιτικής προστασίας. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος το οποίο έχει γίνει και το πληρώσαμε πάρα πολύ βαριά. Είχαμε μια κυβέρνηση η οποία ασχολούνταν με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είτε με την παρουσία και με τους λόγους της, είτε με την απουσία του Πρωθυπουργού και δεν ασχολούνταν με τα μεγάλα ζητήματα τα οποία ήρθαν και πληρώθηκαν ακριβά.”

ΔΕΝ απάντησε

  • Τα καταδικάζει; Δεν είπε, εύκολο ήταν ΝΑΙ ή ΟΧΙ λέμε. Ευτυχώς με άλλα λόγια είπε οχι
  • Θα κάνετε κάτι για να προλάβουμε την επανάληψη των επεισοδίων φέτος το χειμώνα; Δεν είπε
  • Υπάρχουν κάποια όρια στην οργή; Δεν είπε

Υπήρχε μια δήλωση ενός στελέχους σας που έλεγε ότι «μεταξύ καναπέ και μολότοφ προτιμάμε τις μολότοφ». Εγώ αυτό που ήθελα να ακούσω από εσάς είναι με πολύ καθαρό τρόπο, καυτηριάζεται αυτού του είδους τη συμπεριφορά, είτε αυτό είναι μολότοφ, είτε είναι η πέτρα, είτε είναι το καύσιμο του κουβουκλίου στον Άγνωστο Στρατιώτη; “

Φυσικά τα καταδικάζουμε και ξέρετε ότι έχει γίνει αυτό. Αλλά ούτε μολότοφ, ούτε καναπέ και είμαστε ευτυχισμένοι. Γιατί αυτοί που πιστεύανε ότι υπάρχει η νέα γενιά του καναπέ, ότι είναι τα χόρτα, ότι είναι τα φυτά, ότι έχει περάσει ο ατομισμός, ότι έχει περάσει ο καριερισμός, ο οποίος καλλιεργείται και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, απέδειξε ότι είναι μια νέα γενιά ενεργή. (Και αυτό τι σχέση έχει με εσάς;)
Ποτέ δεν είχαμε ένα τόσο μεγάλο κίνημα μαζί με τους διδάσκοντες, όπου επί ένα χρόνο άντεξε τη βία τη σωματική, τα πράσινα παπούτσια, τις ζαρντινιέρες, τις φυλακίσεις και την ηθική και την πολιτική βία και έφερε αποτελέσματα.

Και είναι πολύ σημαντικό ότι αυτά τα κινήματα έφεραν αποτελέσματα. (Ναι, δίκιο έχεις, δικά σου είναι αυτά τα κινήματα; Μας καπελώνεις;) Αυτά τα παιδιά τα 20 – 25 χρονών, καταφέρανε την μητέρα των μεταρρυθμίσεων της Νέας Δημοκρατίας που είναι η συνταγματική αναθεώρηση να την οδηγήσουν στο καλάθι των αχρήστων. Γιατί όλα τα κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα συμμετάσχουν σε 180 ψήφους για να περάσει.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Γιός και Χέρι

Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή τις πυρκαγιές, το κόμμα σας εξέδωσε μία ανακοίνωση στις 25/8 και έλεγε, «δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο πόλεμος αυτός ξεκινά από ελληνικά χέρια». Το διευκρινίσατε δύο μέρες αργότερα, 27/8 νέα ανακοίνωση και λέτε, «κανείς από εμάς δεν ξέρει ποιοι και πόσους απ’ όσους λάθρα εισήλθαν τα τελευταία χρόνια, είναι φίλοι ή εχθροί αυτού του τόπου».

Αυτές οι δύο ανακοινώσεις μου δημιουργούν ανησυχία σαν πολίτη για τη στάση σας απέναντι στους μετανάστες. Ποια είναι η μεταναστευτική σας πολιτική;

Κύριε Χατζηνικολάου, καταρχήν πρέπει να απαντήσει εκείνος ο οποίος είπε στο διάγγελμά του λίγες ώρες μετά τις φωτιές τη φράση «θα απαγορεύσουμε σε εκείνους που θέλουν να κάψουν την πατρίδα μας, θα απαγορεύσουμε σε εκείνους που θέλουν να δηλητηριάζουν τις ψυχές των Ελλήνων», ποιους εννοεί. Όταν βάζει «μας», κάποιους εννοεί έξω από εμάς. Και έμενε αδιευκρίνιστο. Εγώ ρωτάω τον κ. Πρωθυπουργό όλες αυτές τις μέρες. Ποιος είναι αυτός; Το διάγγελμά του είναι σαφές. Απάντηση δεν έχει δοθεί.

Εν πάση περιπτώσει, η ερώτησή σας είναι για τους λαθρομετανάστες. Πιστεύω ότι πρέπει να βάλουμε ένα κανόνα. Είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί, πρέπει να εξαντλήσουμε τον πολιτισμό μας, την ανθρωπιά μας, την ευαισθησία μας απέναντι στους ανθρώπους που ήρθαν για το όνειρο και δεν το έχουν βρει. Πρέπει επιτέλους να μπουν κάποιοι κανόνες. Αρνούνται να βάλουν κανόνες. Εγώ αυτό το οποίο προτείνω, να καθίσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε κανόνες για να είναι καλύτερη και η δική τους ζωή, αλλά και η δική μας η ζωή. Πιστεύω ότι ζούμε μία περίοδο με έντονες κοινωνικές αναταράξεις. Πρέπει να το δούμε το θέμα με σοβαρότητα.

Εάν το αφήσουμε, πολύ φοβούμαι ότι υπάρχει κίνδυνος, το απεύχομαι βέβαια, να οδηγηθούμε σε κάποιες αυτοδικίες, γιατί σε δικό σας δελτίο ειδήσεων είδα περιοχές των Μεσογείων άνθρωποι να οπλίζονται με καραμπίνες. Και αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πολιτισμό, ανθρωπιά και ευαισθησία, ένα υπαρκτό κοινωνικό θέμα.

Μήπως οι μετανάστες; να βάλουμε κανόνες είπε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Αυτό το τελευταίο που είπατε για τις καραμπίνες και τις αυτοδικίες με ανησυχεί ακόμη περισσότερο και παρακαλώ ακριβώς γι’ αυτό να έχω τα μέτρα που προτείνει το κόμμα σας για τη μεταναστευτική πολιτική.

Είστε υπέρ μιας πολιτικής αλά Σαρκοζί για παράδειγμα; Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός μεταναστών που θα μπαίνουν στη χώρα; Και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους που υπερβαίνουν αυτό τον αριθμό;

Κύριε Χατζηνικολάου και η Ιταλία και η Ολλανδία, αριστερή κυβέρνηση η μία, δεξιά η άλλη, μέσα στη Βουλή συζήτησαν και έκαναν την ποσόστωση. Είπαν ότι αντέχουμε 2,5% η μια χώρα, 3% η άλλη χώρα. Να δούμε εμείς ποιος είναι αυτός ο αριθμός που αντέχουμε. Τι θα γίνει; Κάθε μέρα έχουμε περίπου 2.000 ανθρώπους που υποφέρουν και μπαίνουν στην Ελλάδα. Είπε ο κ. Μπαρόζο στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι τρύπες της Ευρώπης είναι η Ελλάδα και η Ισπανία στα Κανάρια νησιά. Δεν πρέπει κάτι να κάνουμε; Πόσο αντέχουμε; Η δημόσια διοίκησή μας αντέχει; Αντέχουν τα νοσοκομεία μας, αντέχουν τα μαιευτήριά μας, αντέχουν ακόμα και οι φυλακές; Πολύ φοβούμαι ότι δεν αντέχουν.

Τι προτείνετε;

Πρέπει να δούμε το θέμα. Έναν ανοιχτό διάλογο με ευθύνη όλων των κομμάτων για να προσδιορίσουμε πως μπορούμε να λύσουμε το θέμα. Και κάτι άλλο. Δεν είναι ιδιαίτερα σοφό να έχουμε το 75% από μία χώρα που οργανώσεις της μπροστά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας διεκδικούν εδάφη της Ελλάδος. Να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

Εισαγγελέας και Κλαψ

Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας ρωτήσω για τις θέσεις του Κόμματός σας για τη δημόσια διοίκηση. Ψάχνοντας, λοιπόν, δεν βρήκα κάποια πρόταση που να καταθέσατε στη Βουλή, ένα νομοσχέδιο, μια ερώτηση, τα τελευταία 3,5 χρόνια που ήσασταν Ανεξάρτητος Βουλευτής εκλεγείς με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόταση που να είναι διαφορετική απ΄ αυτές της Κυβέρνησης για τη δημόσια διοίκηση πάντα.

Γιατί, λοιπόν, αφού έχετε τόσο διαφορετικές θέσεις ώστε να κάνετε Κόμμα, δεν προσπαθήσατε να τις κάνετε πράξη αυτά τα 3,5 χρόνια; Και γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς τώρα, αφού τόσο καιρό που είσαστε βουλευτής, δεν προωθήσατε αυτές τις θέσεις που μου λέτε, ότι έχετε;
Δεν είμαι βουλευτής των 3,5 χρόνων όπως αντιλαμβάνεστε, είμαι βουλευτής των 33 χρόνων και μπορείτε να δείτε προτάσεις μου σε όλα τα θέματα και της δημόσιας διοίκησης και της παιδείας και της οικονομίας σε απέραντο αριθμό.

Κατά συνέπεια αυτός που ξέρει τις θέσεις μου, μπορεί να τις δει μέσα στη Βουλή σε προτάσεις νόμων, μπορεί να τις δει σε αγορεύσεις μου στη Βουλή, μπορεί να τις δει επίσης σε πολιτική αρθρογραφία μου στον Τύπο. Άλλωστε ανήκω σ’ εκείνους οι οποίοι και μιλούν και γράφουν. Κατά συνέπεια δεν είναι κάτι ξένο, δεν έρχομαι από το πουθενά.

Η θέση μου για τη δημόσια διοίκηση είναι ότι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα δυστυχώς πάσχει. Δυστυχώς όλες οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις οι οποίες επιχειρήθηκαν δεν την κατέστησαν αποδοτική και αξιόπιστη.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία αναφέρονται στον τρόπο πρόσληψης, γιατί το ΑΣΕΠ κατά κάποιο τρόπο δεν λειτουργεί όπως αρχικά άρχισε η λειτουργία του. Υπάρχουν ζητήματα μονιμότητας με τους συμβασιούχους, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται και των οποίων το πρόβλημα δεν λύνεται. Υπάρχει πρόβλημα αξιολόγησης και αξιοκρατίας.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να απαντηθούν. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι αποδοτική.

Ναι βρε γίγαντα, το ξέρουμε οτι 33 χρόνια εκλέγεσε, το ξέρουμε, αυτό είναι το πρόβλημα. Ξέρουμε οτι έχουμε πρόβλημα, γιατί να σε ψηφίσουμε τώρα, ενω δεν έκανες τίποτα;

ΔΕΝ απάντησε.

Και μετά ο διάλογος

Καταλαβαίνω από την απάντησή σας ότι για το διάστημα που ρώτησα, δηλαδή τα τελευταία 3,5 χρόνια που ήσασταν συνεργαζόμενος, εκλεγείς μάλλον με τη Νέα Δημοκρατία, δεν είχατε κάποια πρόταση για τη δημόσια διοίκηση.
Δεν είναι βέβαιον αυτό το οποίο λέτε, αν δείτε ?
Θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω;
Συγνώμη – συγνώμη.
Μιλώ, λοιπόν, για δραστηριότητα στη Βουλή γιατί διεκδικείτε ψήφο και παρακαλώ την ανανέωση του χρόνου, ευχαριστώ.
Θα έχετε άλλα τέσσερα δευτερόλεπτα.
Το λέω, λοιπόν, για να δώσετε εσείς μια απάντηση, στο αν τελικά η κάθοδός σας στις εκλογές, όπως λένε ορισμένοι, είναι απλώς ένα ανάχωμα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, γιατί αφού 3,5 χρόνια δεν είχατε κάτι διαφορετικό απ‘ αυτά που εκείνη πρότεινε?

Κύριε Ευαγγελάτο, είχα σε πολλές περιπτώσεις διαφορετικές στάσεις. Καταψήφισα το άρθρο 44, καταψήφισα το άρθρο 16 για να σας υπενθυμίσω. Έθεσα εγώ το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας για πρώτη φορά. Έθεσα εγώ το θέμα της ψήφισης τροπολογίας με την οποία να επαναφέρεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες.
Μη μου λέτε, ότι δεν είχα. Είχα σε κοινωνικά θέματα διαφοροποιηθεί ή δεν είχα ψηφίσει ή είχα καταψηφίσει διατάξεις.

Για τη δημόσια διοίκηση ήταν το ερώτημα.
Μην κάνετε διάλογο κ. Ευαγγελάτο, σας παρακαλώ.
Συγνώμη, έχετε δίκιο.
Συνεχίστε κ. Παπαθεμελή.
Επαναλαμβάνω, ότι δεν ταυτίστηκα ποτέ, δεν προσχώρησα στη Νέα Δημοκρατία, αυτό το ξέρουν οι πάντες. Είχα μία εκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και από εκεί και πέρα τίποτα περισσότερο.
Η θέση μου και η στάση μου και η ταυτότητά μου είναι τα πασίγνωστη στον ελληνικό λαό.

ΔΕΝ απάντησε

Λιά και Μπούλης

Κύριε Πρόεδρε, δίπλα στο σπίτι μου μένει μια κοπέλα, ένα κορίτσι 8 ετών, την λένε Αναστασία και σε λίγες μέρες θα πάει στη Β’ Δημοτικού. Προχθές συναντηθήκαμε βγαίνοντας εγώ, έπαιζε έξω στο δρόμο και με ρώτησε το εξής καταπληκτικό: Τι χρειάζεται κάποιος άνθρωπος για να γίνει Πρωθυπουργός. Της απάντησα, ότι αν μη τι άλλο, χρειάζεται να είναι αποτελεσματικός. Αν είχατε απέναντί σας την Αναστασία και σας έκανε το ίδιο ερώτημα, τι θα απαντούσατε;

Να η μικρή Αναστασία. Ενώ του δίνει απίθανη πάσα με το “αποτελεσματικός”, συνεχίζει ο άλλος το χαβά του. Μου άρεσαν τα “Να αλλάξουμε νοοτροπία όλο” και το “εμπιστεύομαι τους πολίτες” α ρε cost-jfk! Εδώ έγινε και η πρώτη κοντρίτσα των δημοσιο-γράφων (ιδιωτίκο-γράφων μήπως;)

Θα σας έλεγα το εξής κ. Λιάτσο, ότι για να είναι αποτελεσματικός ένας Πρωθυπουργός οφείλει πρώτα απ’ όλα να έχει την πολιτική βούληση και ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Επειδή όμως το αντικείμενο για το οποίο συζητάμε είναι η δημόσια διοίκηση και το κράτος, θα προχωρούσα να σας πω, ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής κοινωνίας, διαχρονικά, με ευθύνες όλων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. (Δηλαδή συμφωνείς οτι το να είσαι αποτελεσματικός χρειάζεται για να γίνεις πρωθ-υπουργός; Εγώ αυτό κατάλαβα, τίποτα άλλο δεν θέλει;) Το ερώτημα είναι πώς αυτό το ανατάσσουμε, πώς φτάνουμε σε ένα κράτος το οποίο να είναι αυτό που απαιτούν οι πολίτες. Ένα κράτος αρωγός στην ώρα της ανάγκης, που να διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και τον πολίτη στις συναλλαγές του.

Έχουν γίνει βήματα, σοβαρά βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να σας πω ότι έχουν καταργηθεί 200 πιστοποιητικά, ότι σήμερα για να φτιάξεις μια ανώνυμη εταιρεία αντί για 25 στάσεις, βήματα, χρειάζονται μόνο πέντε, αλλά δεν αρκούν αυτά. Χρειάζεται να πάμε παραπέρα, να ανατρέψουμε νοοτροπίες, όπως είπα και πριν, δεκαετιών.

Φτιάχτηκε νέος Υπαλληλικός Κώδικας. Φτιάχτηκε Κώδικας για τους Δήμους και τις Κοινότητες. Μέχρι το τέλος του χρόνου ψηφίζεται και ο Κώδικας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Τα λέω όλα αυτά για να σας δώσω την εικόνα, ότι πράγματι χρειάζονται και προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.

Αλλά σε τελική ανάλυση ένα είναι το μεγάλο κριτήριο: Να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι και βεβαίως όσοι απασχολούνται και στο δημόσιο, και αντί από την αρχή που ισχύει μέχρι σήμερα, δεν εμπιστευόμαστε τον πολίτη γι’ αυτό χρειαζόμαστε χιλιάδες πιστοποιητικά διαφάνειας ή προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, το αντιστρέφουμε και το κάνουμε, εμπιστευόμαστε τον πολίτη στο βαθμό που όταν παρανομήσει θα έχει σοβαρές κυρώσεις.

ΔΕΝ απάντησε ευθέως

Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου κάτι άλλο, γιατί η τσέπη μας, η οικονομία, είναι σε όλα τα ερωτήματα μέσα και ελπίζω να το αποδεχθεί και η κα Χούκλη.

Ο μέσος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι σε καθαρό χρήμα 550 €. Είστε παντρεμένος και έχετε δύο παιδιά. Υποθετικό το ερώτημα, αλλά θα σας το υποβάλω. Θα μπορούσατε κ. Καραμανλή να ζείτε το μήνα με 550 €, δηλαδή με 17 € – 18 € την ημέρα;

Κύριε Λιάτσο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στον τόπο μας υπάρχουν άνθρωποι που τα φέρνουν πολύ δύσκολα βόλτα. Αυτή είναι η αλήθεια. (Δηλαδή αυτό λες; Θα τα έφερνα δύσκολα βόλτα. Πες οχι δεν θα μπορούσα, ή ναι θα μπορούσα πολύ δύσκολα. Πες , ακόμα καλύτερα, δεν έχω βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση για να ξέρω)

Το ερώτημα είναι πέρα από τη διαπίστωση τι κάνει κανείς γι’ αυτό; Εμείς και εγώ προσωπικά έχω ξεκάθαρη πολιτική σ’ αυτό. Χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα μια πιο ανταγωνιστική, μια πιο παραγωγική οικονομία. Σ’ αυτό το δρόμο είμαστε, δεν θα ξαναμπώ στην παρουσίαση όλων των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζονται και άλλες. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, δεν είναι ικανοποιητικά. Ακόμα η ανεργία είναι υψηλή, αλλά όταν από 11,3% που την παραλάβαμε έχει πάει σε 3,5 χρόνια στο 7,7%, σημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος.

Δεύτερον, πρέπει να ξαναδούμε την κοινωνική μας πολιτική. Βεβαίως χρειάζονται πόροι και περισσότεροι πόροι τους οποίους όμως γεννά μια παραγωγική οικονομία, μια οικονομία που ανθεί. Αλλά και αυτοί οι πόροι πρέπει να πηγαίνουν στους πραγματικά δικαιούχους, στους πραγματικά έχοντες ανάγκη.

Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που με τους κοινωνικούς πόρους στις μεταβιβάσεις, το ποσοστό μείωσης των φτωχών είναι πολύ μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που σημαίνει εδώ και ανάγκη μεταρρύθμισης του κοινωνικού κράτους.

ΔΕΝ απάντησε ξεκάθαρα

Υστερία και Μπήχτης

Κύριε Πρόεδρε, ανεξάρτητα από την υπόθεση των ομολόγων, ή θα έλεγα παρά την υπόθεση των ομολόγων, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να υπολείπεται, να υστερεί της Ν.Δ. στα θέματα της διαφάνειας.

Η Ν.Δ. παίρνει σταθερά καλύτερους βαθμούς από εσάς, εννοώ από την αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι κάτι που σας προβληματίζει; Γιατί πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ κουβαλάει αυτό το βαρύ φορτίο; Έχει να κάνει αυτό και με συγκεκριμένα πρόσωπα;

Εγώ θα σας μιλήσω για το μέλλον, αλλά θα σας μιλήσω και γι’ αυτό το οποίο άκουσα και από τον κ. Καραμανλή. Βέβαια είναι η δημόσια διοίκηση ο μεγάλος ασθενής. Αλλά μεγαλύτερος ασθενής για την δημόσια διοίκηση είναι μια κυβέρνηση που δεν αλλάζει νοοτροπία. Μια κυβέρνηση που δεν δημιουργεί διαφάνεια. (Εσένα αυτό σε ρώτησαν;)Εμείς καταθέσαμε προτάσεις και απόψεις ακριβώς για να χτυπήσουμε το θέμα της διαφθοράς εδώ στην Ελλάδα. (Και νομίζεις οτι ο λαός ξεχνά ποιός την έκανε την διαφθορά, εδώ στην Ελλάδα, τεράστια; ε; νομίζεις;) Δεν εισακουστήκαμε. Δεν ήθελε να συνεργαστεί μαζί μας η κυβέρνηση. Όχι μόνο αυτό. Προχώρησε στις γαλάζιες συνεντεύξεις, προχώρησε στην αλλαγή των προσόντων των διευθυντών να μην έχουν ξένη γλώσσα για να μπορούμε να βάλουμε τους υμέτερους.  (Δηλαδή ρε Γιώργο η ξένη γλώσσα είναι προνόμιο μόνο των αριστερών; Δεν ξέρεις κανένα δεξιό να ξέρει Αγγλικά, εγώ βλέπω έναν δίπλα σου ακριβώς!)    Προχώρησε σε μια αντίληψη κομματικοποίησης των πάντων. Των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πυροσβεστών. Ένα μήνα πριν τις πυρκαγιές, άλλαξε τους περισσότερους αξιωματικούς στην Πυροσβεστική με κομματικά κριτήρια. (Οπως μάθεις. Την έκφραση πρασινοφρουρός τυχαία την έβγαλε ο λαός;) 30 χρόνια με αξιοκρατικά κριτήρια είμασταν;) Βεβαίως το αποτέλεσμα το καταστροφικό.

Πρέπει να τελειώσει η λογική του κράτους λάφυρο που είναι η βάση της διαφθοράς, είτε είναι στα ταμεία, είτε είναι στα καρτέλ (Να είχαμε κανένα καρτέλ βρε παιδί με κόκα, θα την πέρνατε και πιο φτηνά τουλάχιστον), είτε είναι στις προσλήψεις και οπουδήποτε αλλού.

Πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την παλιά αντίληψη. Αυτό εγώ εκπροσωπώ, αυτό παλεύω και αύριο αυτό θα το εφαρμόσω ως Πρωθυπουργός.

Ο απίθανος λέει “Εδώ στην Ελλάδα δεν μας ακούσανε”, και πού σε ακούσανε παιδί μου; για πες μου; Κράζω, κράζω και κράζω πάλι. Και πάλι σε λένε “Δεν μου απαντήσατε” και πάλι δεν απαντάς.

ΔΕΝ απάντησε

Δεν μου απαντήσατε βέβαια γιατί θεωρείτε ότι υπολείπεστε της Ν.Δ., αλλά επειδή η ευκαιρία μας είναι πολύ συγκεκριμένη, εγώ θα σας ρωτήσω κάτι άλλο σε σχέση με τους γαλάζιους διορισμούς. Το έχετε καταγγείλει κι άλλες φορές. Διορισμοί από το παράθυρο. Δηλαδή παράνομοι. Εάν εκλεγείτε, θα νομιμοποιήσετε αυτό που αποκαλείτε παρανομία, ή θα τους διώξετε;
Δε μιλώ για παρανομίες, εγώ μιλάω για μια άλλη αντίληψη…
  Πώς, αυτό είπατε.

    Εγώ μιλάω για μια άλλη αντίληψη στη Δημόσια Διοίκηση. Θα αντιμετωπίσουμε και την παλαιότερη γενιά των συμβασιούχων, (ποιος είπες; τι; ποιος τους έκανε έτσι to start with, για να καταλαβαίνεις) που τους εξαπάτησε η Νέα Δημοκρατία, αλλά και τη νέα γενιά που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία με κριτήρια αξιοκρατικά, όχι κομματικά, με στοργή και με ανθρωπιά, αλλά σύμφωνα και με τις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.Και βεβαίως, εγώ θέλω να σας τονίσω, ότι δεν συγκρίνω τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας πολιτικές και τις δικές μας στοχεύσεις με το έργο το οποίο έκανε τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία, υπονόμευσης ενός κράτους δικαίου, χειραγώγησης σημαντικών θεσμών, από τη δικαιοσύνη μέχρι τα Σώματα Ασφαλείας. Προσπάθειας να δημιουργήσει ομηρία στους νέους ανθρώπους στις επιλογές και στις προσλήψεις.

Αυτά τελειώνουν με τη δικιά μου Κυβέρνηση.  (ΩΧ! και τι αρχίζει;)

ΔΕΝ απάντησε

Ομορφη και Παπα

Κυρία Χούκλη, θα παρακαλούσα δύο δεύτερα επί της διαδικασίας.
Όχι κα Στάη, δεν μπορείτε.
Όχι κα Χούκλη, θα σας παρακαλούσα να επιβάλλετε τη διαδικασία την οποία ήρθαμε όλοι εδώ να σεβαστούμε.
Να σεβαστούμε τις θεματικές ενότητες, το έχω πει από την αρχή και παρακαλώ όλοι να σεβαστούμε τη διαδικασία.
Και σας παρακαλώ πολύ να το επιβάλλετε σε όλους μας, γιατί έτσι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, το ζήτησα επανειλημμένως.
 Έχετε απόλυτο δίκιο, γι’ αυτό σας βοηθάω. Σας βοηθάω, είναι η δεύτερη φορά που το κάνω.
Ευελπιστώ ότι η εμπειρία σας και η συναδελφική αλληλεγγύη θα βοηθήσει στην ευρυθμία αυτής της διαδικασίας.
 Ωραία, προσπαθώ να σας βοηθήσω.

Εδω που θέλει να βοηθήσει η πρασινομάτα και τρώει τον χρόνο. (Σε είπε κανένας να βοηθήσεις; δεν καταλαβαίνεις οτι λες την άλλη άχρηστη έτσι, ή το καταλαβαίνεις και το κάνεις επίτηδες; εμένα έπρεπε να βάλετε συντονήστρια να δείτε κακα παιδάκια ,λες και δεν σε έχουμε δει πως συντονίζεις). Και πως βοηθάς μωρή; έτσι είναι η βοήθεια… ΟΥΥΥΥ
Λοιπόν, κα Παπαρήγα, θα έρθω στην κυριολεξία στο κεφάλαιο και τη λέξη “διακυβέρνηση” αυτής της θεματικής. Εσείς κριτικάρετε σταθερά τη διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά δεν μας δίνετε δικό σας μοντέλο διακυβέρνησης.    Και αναρωτιέμαι για ποια διακυβέρνηση της χώρας μπορείτε να μας μιλάτε εσείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφού μας έχετε δηλώσει επανειλημμένως ότι είστε ρεαλιστές, γνωρίζετε ότι δεν θα κυβερνήσετε, ότι δεν θα κερδίσετε εκλογές κι επίσης μας λέτε ότι δεν θα συνεργαστείτε και με κανέναν άλλον. Για ποια διακυβέρνηση μας μιλάτε;

Το πρώτο πράγμα που έχει σημασία είναι να ανοίξει ο δρόμος, ούτως ώστε μια άλλη διακυβέρνηση, μια άλλη κυβερνητική εξουσία να μην είναι όραμα, αλλά να γίνει πραγματικότητα.Το πρώτο λοιπόν που έχουμε μπροστά μας και σκεπτόμενοι ρεαλιστικά είναι: Το βράδυ των εκλογών αντί να είναι φοβισμένος ο αδικημένος λαός, να είναι φοβισμένα τα δύο κόμματα, είτε το ένα είναι κυβερνητικό, είτε το άλλο είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και να ξεπεραστεί αυτή η φοβία που υπάρχει ότι αν έχουμε μία αδύναμη κυβέρνηση χανόμαστε.

Είναι καίριο αυτό το ζήτημα, γιατί πραγματικά όταν υπάρχει ένας τέτοιος φόβος, όταν υπάρχει ένας τέτοιος εγκλωβισμός σε δύο κόμματα τα οποία έχουν δημιουργήσει τόσα βάσανα στο λαό, τότε δεν μπορείς να μιλάς για άλλη διακυβέρνηση.

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει ακριβώς ο λαός με την ψήφο του να αποκτήσει εκείνο το θάρρος που θα τον οδηγήσει να έχει μία αδύναμη, αλλά εγώ θα έλεγα και ασταθή ακόμα δικομματισμό και ασταθή δικομματική εναλλαγή και να έχουμε ένα ανασυνταγμένο και αναγεννημένο κίνημα.

Καμιά διακυβέρνηση φιλολαϊκή, σύγχρονη, καταπληκτική δεν μπορεί να έχουμε, όταν το λαϊκό κίνημα είναι αδύναμο και αν θέλετε όταν το λαϊκό κίνημα περιορίζεται απλώς να διεκδικεί ορισμένα αμυντικά αιτήματα έναντι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μην πιστεύοντας στη δική του δύναμη να παλέψει για τη δική του εξουσία.

Τι να σχολιάσω; αφού δεν είπε τι θα έκαναν αυτοί.

ΔΕΝ απάντησε

Κυρία Παπαρήγα, να γίνω και πιο συγκεκριμένη στο θέμα διακυβέρνηση για σας. Ας πούμε εσείς πως θα οργανώνατε τον κ. Φούρλα, τον κ. Κόη και τα ελικόπτερα του στρατού για να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές;

Να σας πω κάτι, το κράτος είναι ταξικό και άδικο. Δεν το θεωρώ όμως νομοτέλεια να μην είναι σε θέση μία κυβέρνηση να δημιουργήσει τουλάχιστον και να έχει έναν μηχανισμό πρόληψης και καταστολής όταν εκδηλωθούν τα προβλήματα των πυρκαγιών. Δεν το θεωρώ νομοτελειακό.Όμως, φαίνεται ότι έχει την εξήγησή του αυτό και είναι διαχρονική. Και η εξήγηση ποια είναι: Όταν ο κύριος προσανατολισμός είναι να έχεις ένα κράτος όπου δίνονται χρήματα για καταστολή, θα έλεγα για διάφορους αντιλαϊκούς και αντιπαραγωγικούς με μία έννοια στόχους, με το νόημα που θεωρείται το αντιπαραγωγικό σήμερα, δεν σου περισσεύουν λεφτά για να προσλάβεις πυροσβέστες, για να έχεις σύγχρονα μέσα. Αλλά υπάρχει και το θέμα της πρόληψης.

Και τέλος, όταν μία πολιτική κρατική κυβερνητική αποτελεί τον ηθικό αυτουργό της εμπορευματοποίησης της γης και της αλλαγής χρήσης γης, τότε νομίζω χάνει τα αντανακλαστικά του απέναντι και στη δασική προστασία.

Μου αρέσουν οι ρεαλιστικές και συγκεκριμένες σου απαντήσεις. Οποιο ΚΝιτάκι ρωτούσες το ’81 το ίδιο θα έλεγε. Βγάλε την κασέτα και πες: Εμείς θα κάναμε αυτό και αυτό.

ΔΕΝ απάντησε

Συμπέρασμα σκέλους Διακυβέρνησης. Αλλα λόγια να αγαπιώμαστε.

organize  
Σκορ : 1 και μισό απάντησαν 4 και μισό δεν.

Posted in Debate | No Comments »

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.